BENDOVI

uvod

04.04.2003.

 

 

  

Ljubaznošću gospodina Janjatovića, NEKI ROK je u prilici da vam predstavi neke od bendova koji su obuhvaćeni u enciklopediji.

NEKI ROK vas svakako poziva da naručite YU rock enciklopediju, pošto ćete tek tako moći da ostvarite uvid u bogatu istoriju rokc & roll-a na našim prostorima. Knjiga se može naručiti preko mail-a petarj@eunet.yu.

 

 

"Ilustrovana ex YU rock enciklopedija 1960-2000" (Autorsko izdanje 2001.)

 

Marta 1998. godine kada je izašla knjiga "Ilustrovana YU rock enciklopedija 1960-1997" (Geopoetika 1998.) beogradskog novinara Petra Janjatovića jedan bitan deo ex yu rock scene je bio najzad spakovan u korice i spasen od zaborava. Radeći knjigu po klasičnom principu poznatijih engleskih rock enciklopedija, Janjatović se potrudio da jednu zanimljivu i izuzetno uspešnu scenu predstavi kroz detaljno pisane biografije najznačajnijih bendova i autora koji su tu emotivnu prošlost ispisivali svojim akordima i stihovima. Kako je i moglo da se očekuje knjiga je na prostoru bivše Jugoslavije dočekana pretežno kroz prizmu političkog sagledavanja, pa su se na koricama dopunjenog izdanja knjige (pojavila se avgusta 2001. godine) našli izvodi iz novinskih prikaza koji više govore o gorkim devedesetim nego o samom sadržaju Enciklopedije. Toliko o njima, dakle autorima prikaza, a sad ponešto za one koji knjigu nisu čitali. Dopunjeno izdanje na gotovo tri stotine stranica donosi priče o oko četiri stotine grupa i autora iz kompletne istorije bivše domaće scene i tu su u postupak stavljeni pioniri kao što su Siluete, Iskre, Crveni koralji, Bele vrane, Mi, Plamenih pet, Elipse, pa utemeljivači Korni grupa, Time, YU grupa, Drago Mlinarec, September, Buldožer, preko mega selera Bijelo dugme, Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori, svima omiljeni novotalasovci Azra, Haustor, Idoli, Lačni Franz, Film, Električni orgazam, Prljavo kazalište, Pankrti, Šarlo akrobata, do opskurnih ali ne manje zanimljivih Doktor Spira i ljudska bića, Luna, Gustafi, Gori uši Winnetou, KUD Idijoti, Satan Panonski i mnogi drugi. Dopunjeno izdanje nudi sedamdeset novih enciklopedijskih jedinica, kvalitetnije fotografije i knjigu uvezanu u tvrde i dizajnom atraktivnije korice što je jedan ovakav sadržaj od početka zasluživao. Pisana pitkim novinarskim jezikom ova knjiga ne predstavlja puko nabrajanje činjenica i informacija već nosi ukus tih, međusobno vrlo različitih vremena i na neki način predstavlja alternativnu istoriju bivše Jugoslavije. U njoj ćete naći skandale vezane za narko afere, političke zabrane, delovanje cenzure u cilju očuvanja lika i dela J. B. Tita, groteskne promašaje velikih diskografskih kuća, pomalo erotike, blues, jazz rock, pop, rap i drugih žanrova ali i puno priča o pesmama koje su obeležile svačiju mladost..